Tapas deel 1

Zin in de zomer, maar wil het weer niet meewerken met je barbecue-plannen?

Geen stress, zet een heerlijke tapasmaaltijd op tafel! ‘Tapas’ is het meervoud van ‘tapa’, wat ‘borrelhapje’ betekent. In landen rondom de Middellandse Zee eet men tapas vanaf een uur of 17.00 tot soms wel 23.00 uur! Dit gaat gepaard met een lekker alcoholisch drankje, zoals wijn en sherry. Warme en lange avonden, vol gezelligheid met vrienden en familie. Klinkt goed toch?

Tapas kun je ook prima in een koud landje aan de Noordzee eten, binnen met vrienden en familie, één en al gezelligheid! Of je dat met een drankje wil doen of niet, moet ieder lekker zelf weten 😉 (Bedenk: sterke blanco drank valt het meest binnen de paleo-grenzen, al hangt alcohol in z’n algemeenheid in grijs gebied)

Niet alle tapas zijn van oorsprong paleo-proof. Toch is het mij gelukt om een heerlijke paleo tapas maaltijd te maken, waar ook de niet-paleo medemens blij van wordt. Onderstaande foto is voor vier personen.

tapas

Vandaag beschrijf ik tapas 1 t/m 4.

  1. Zoete aardappel fritatta: Kook een zoete aardappel kort voor (ongeveer 5 minuutjes). Snijd deze in plakjes van een halve cm dik. Snipper een uitje. Klop vijf eieren en schenk hier een half kopje amandelmelk bij. Bak de uitjes en aardappel kort aan in een koekenpan, meng dit in een kommetje goed door het losgeklopte ei en giet dit mengsel vervolgens weer terug in de koekenpan. Zet het vuur zacht en bak de fritatta met een deksel op de pan tot de bovenkant ‘droog’ is. Keer de fritatta (met behulp van de deksel!) om bak deze nog een paar minuutjes aan de andere kant. Laat de fritatta iets afkoelen en snijd ‘m in puntjes.
  2. Minipizza’s: Gebruik voor deze kleine heerlijkheidjes het recept van de ‘grote’ pizza. Ik heb bij deze minipizza’s gekozen voor salami en mangoblokjes als beleg. Jummie!
  3. Pittige gehaktballetjes met mango: Meng 500 gram gehakt met 1 tl zout, 2 tl Italiaanse kruiden, 1,5 tl cayennepeper, een ei en 1 eetlepel amandelmeel. Draai er balletjes van, ongeveer 5 cm doorsnee. Bak de balletjes rondom gaar en leg de balletjes op een bord. Snij blokjes mango en prik deze met een prikkertje op de gehaktballetjes.
  4. Kip in rozemarijn: Snijd een grote kipfilet in blokjes. Doe deze blokjes in een bakje wat je af kunt sluiten en voeg hier 2 eetlepels macadamia-olie, 2 tl rozemarijn en 1 teentje fijngehakte knoflook aan toe. Meng alles goed door elkaar en sluit het bakje af. Laat dit marineren voor minimaal twee uur. Bijna klaar om aan tafel te gaan? Wok de blokjes op hoog vuur snel gaar en doe alles (ook de restjes olie en knoflook!) in een schaaltje. Ieder een fancy prikkertje (of gewoon een vorkje) en prikken maar!

Later tapas 5 t/m 8 🙂