Paleo leven

Alles wat jij wilt weten voor een paleo leven!

  • Home
  • Wat is paleo?
  • Recepten
    • Ontbijt
      • Bananenbrood
      • Bieten smoothie
      • Chiapudding
      • Crackers
      • Granola
      • Homemade jam
      • Smoothie time!
      • Smoothiebowl
      • Wafels
      • Warme appel
      • Zalm omelet
    • Lunch
      • After sport salade
      • Bananenbrood
      • Pannenkoeken… of wraps?
      • Powerpannenkoek
      • Rabarber
      • Sinaasappel-kip salade
      • Soep
        • Bloemkoolsoep
        • Broccoli-courgettesoep
        • Champignonsoep
        • Chinese tomatensoep
        • Herfstige pompoensoep
        • Paprikasoep met shoarmareepjes
        • Tomatensoep met ballen
        • Uiensoep
      • Sushi
      • Zomerse spinazie salade
    • Diner
      • Andijviestamppot
      • Barbecue tijd!
      • Broccolistamppot met zalm
      • Gevulde flespompoen
      • Gevulde paprika
      • Gevulde paprika 2.0
      • Groente-pannetje
      • Kip met mango
      • Pannenkoeken… of wraps?
      • Pittige zoete kip op een bedje van sla
      • Pizza!
      • Pokébowl
      • Quiche
      • Soep
        • Bloemkoolsoep
        • Broccoli-courgettesoep
        • Champignonsoep
        • Chinese tomatensoep
        • Herfstige pompoensoep
        • Paprikasoep met shoarmareepjes
        • Tomatensoep met ballen
        • Uiensoep
      • Sushi
      • Tapas deel 1
      • Tapas deel 2
      • Zuurkoolschotel
    • Bijgerecht en tussendoor
      • 2-in-1! Kurkumapasta en ‘golden milk’
      • Arretje wie?!
      • Bananenchips
      • Bolo di cashupete
      • Borrelplank
      • Brownie
      • Chocolade cups
      • Chocobrokken
      • Chocolademousse ‘Accidentally’
      • Dadels met chorizo en spek
      • Fruit infuser fles
      • Gevulde speculaas
      • Ghee
      • Rabarber
      • Homemade jam
      • Koninklijke smoothie
      • Kruidenthee
      • Limoenkokos-eierkoeken
      • Paaseieren
      • Paleo speculaasjes
      • Paleo tussendoortjes
      • Pompoenmuffins
      • Quiche
      • Rabarber
      • Tahin
      • Trifle van bananenmousse en speculaas
      • Warme appel
      • Zalmmousse
  • Artikelen
    • Bataten
    • Cholesterol
    • Fruit infuser fles
    • Geluk
    • Gember
    • Goede voornemens 2016
    • Het thermogeen effect
    • Keuken essential 1: kruidenolie
    • Keuken essential 2: vanillesuiker
    • Keuken essential 3: citroensap
    • Keuken-essential 4: ui
    • Koolhydraten en fruit
    • Kruidenmix
    • Mijn beste vriend…
    • Minder eetlust bij warm weer
    • Op bezoek bij Westland Peppers
    • Paleo proof gourmetten
    • Past gelatine bij paleo?
    • Slaap en depressie
    • Suiker
    • Zon
  • Als het even niet lukt…
    • #ahenl Artikelen
      • Back on paleo track, maar hoe?
      • Een jaar later…
      • Twee jaar later…
    • Gluten- en lactosevrij
      • Gezonde buddha bowl
      • No-bake cheesecake
    • Low calorie
      • Popcorn
  • Recensies
    • Paleo latte macchiato
  • Contact

Broccolistamppot met zalm

3 februari 2019 by Paleoleven

Toen ik tegen mijn schoonvader vertelde dat we broccoli zouden gaan eten vanavond, kreeg ik een zuur wegtrekkend gezicht als respons. En dat snap ik! Ik hou ook echt niet van broccoli. Echter, een tijdje terug vond toch dat ik iets op mijn weerstand tegen broccoli moest verzinnen.

Overal om mij heen hoorde ik dat broccoli ontzettend gezond zou zijn. Ik ben eens gaan zoeken en het duurde slechts enkele seconden voor ik op een enorm aanbod aan artikelen stuitte! Broccoli kreeg diverse titels toegewezen, zoals “de gezondste groente op aarde, het kroonjuweel van de voedingsstoffen en een echte superfood” (1). Daarnaast vond ik een laboratoriumonderzoek die de effecten onderzocht van voedingsstoffen uit broccoli op de oxidatieschade aan de alvleesklier bij ratten met diabetes (2). Deze schade wordt veroorzaakt door vrije radicalen in ons lichaam. Broccoli blijkt bomvol antioxidanten te zitten, wat een gunstige uitwerking lijkt te hebben op (in dit geval) de functie van de alvleesklier. Daarnaast heeft het ook een dempend effect op bloedsuikerspiegelschommelingen. Maar wist u dat deze antioxidanten ook voor niet-diabetici heel belangrijk zijn? Door onder andere zonlicht, cosmetica, bespoten groenten en fruit of dat lekkere wijntje hebben veel mensen meer vrije radicalen in hun lijf dan dat zij eigenlijk kunnen verwerken. De door het lichaam aangemaakte antioxidanten zijn niet voldoende om oxidatieschade door vrije radicalen aan cellen te voorkomen. Het gevolg? Veroudering van cellen (3). En als het daarbij blijft heb je geluk.

Het werd dus tijd om in ieder geval de inname van antioxidanten te verhogen en broccoli bleek hiervoor de ideale groente. Met lichte tegenzin ben ik maar gaan experimenteren en uiteindelijk is het toch gelukt!

Voor 2 personen
Ingrediënten
220 gram broccoli
200 gram paarse zoete aardappel
1 bosui, in ringen
50 ml kokosmelk
1 tl kerriepoeder
1 sjalot, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
vers gemalen peper en zout naar smaak
kokosolie om in te bakken
twee zalmmoten met huid

– Schil de zoete aardappel en snij deze in blokjes. Snij ook de broccoli in stukjes en voeg dit samen met de zoete aardappel toe aan een pan kokend water. Kook het geheel net aan gaar.

– Bak intussen de knoflook en sjalot glazig in een beetje kokosolie.

– Bak ook de zalmmoten in kokosolie op de huid tot deze zachtroze van kleur zijn. Het is niet erg wanneer ze aan de binnenkant nog wat donkerder roze zijn, dit is echter een kwestie van smaak. Let op: zeker wanneer je de zalmmoten niet door en door gaar bakt, duurt deze stap enkele minuten!

– Wanneer de broccoli en zoete aardappel gaar zijn, giet je de groenten af, voeg je de kokosmelk toe en stamp je deze tot een lekkere stamppot.

– Roer vervolgens de gebakken uit en knoflook door de stamppot, evenals de bosui-ringetjes en kerriepoeder.

– Voeg naar smaak peper en zout toe aan de broccolistamppot en roer goed door.

– Verdeel de broccolistamppot over twee borden en leg de zalm er naast. Garneer eventueel met wat losse bosui-ringetjes en bestrooi de zalm naar smaak met vers gemalen peper en zout.

Eet smakelijk!

(1) Susan Shultz (2013). Broccoli, Journal of Agricultural & Food Information, 14(4),
282-289, doi: 10.1080/10496505.2013.833839

(2) Sithara Suresh, Mostafa Ibrahim Waly, Mohammad Shafiur Rahman, Nejib Guizani, Mohamed Abdullah Badar Al-Kindi, Halima Khalfan Ahmed Al-Issaei, Sultan Nasser Mohd Al-Maskari, Bader Rashid Said Al-Ruqaishi, and Ahmed Al-Salami (2017). Broccoli (Brassica oleracea) Reduces Oxidative Damage to Pancreatic Tissue and Combats Hyperglycaemia in Diabetic Rats, Preventive Nutrition and Food Science, 22(4), 277–284, doi: 10.3746/pnf.2017.22.4.277

(3) Vink, M., Kuin, Y., Westerhof, G., Lamers, S., Pot, A.M., (2017). Handboek ouderenpsychologie. Amsterdam, Nederland: Uitgeverij de Tijdstroom.

 

Dit delen:

  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Posted in: Diner, Recepten Tagged: broccoli, diner, gezondheid, paleo, recept

Categorieën

  • Als het even niet lukt
  • Artikelen
  • Bijgerecht en tussendoor
  • Diner
  • Lunch
  • Ontbijt
  • Recensies
  • Recepten

Recente berichten

  • Borrelplank
  • Paleo proof bietenhummus?!
  • Paleo proof gourmetten

Handige boeken voor de start van een PaleoLeven

Kun je iets niet vinden?

Archieven

Sorry, ook deze site maakt gebruik van cookies! Konden we ze allemaal maar opeten...
Voor meer informatie bekijk je: Cookiebeleid

Copyright © 2023 Paleo leven.

Lifestyle WordPress Theme by themehit.com

 

Reacties laden....