‘Hoe kan een taart nou lekker én gezond zijn?’ Nou, super gezond zou ik ‘m niet noemen, maar gluten-, suiker- en lactosevrij is ‘ie wel! Ik heb de taart gemaakt voor de kerst waarbij ik cranberries goed vond passen, maar natuurlijk is deze taart in talloze varianten te maken. Denk bijvoorbeeld aan mango/sinaasappel of appel/kaneel.
Ingrediënten
Voor de bodem:
– 80 gr Schär boterkoekjes
– 40 gr ghee, gesmolten
– 2 tl koek- en speculaaskruiden
Voor de cheeselaag:
– 400 mg Arla lactosevrije roomkaas (liever een magere variant? Vervang de roomkaas voor 400 ml lactosevrije magere yoghurt van bijvoorbeeld het Jumbo huismerk)
– 200 ml Minus L slagroom, opgeklopt
– sap van 2 citroenen
– rasp van 1 citroen
– 20 gr gelatinepoeder (ik ben mega tevreden over de Great Lakes gelatinepoeder!)
– 2 el honing
Toplaag van cranberrysaus:
– 130 gr cranberries
– 100 ml sinaasappelsap
– 10 gr gelatinepoeder
– 65 gr bosbossen
– 1 el honing
Bodem:
– Bedek de bodem en de randen van de springvorm met bakpapier.
– Plet de koekjes zo fijn mogelijk en mix de kruiden er doorheen.
– Voeg vervolgens de ghee toe en druk het mengsel goed aan met de achterkant van een lepel in een springvorm van 18 cm. Ik gebruik voor dit soort recepten graag springvormen met zo’n extra randje, voor het geval het geheel niet vlot genoeg opstijft en enigszins lekt.
– Zet de springvorm in de koelkast.
Cheeselaag:
– Doe de roomkaas in een beslagkom en mix het in een minuutje los.
– Voeg de slagroom, citroenrasp en honing al spatelend toe aan de roomkaas.
– Verwarm de citroensap in een pannetje en voeg hier het gelatinepoeder aan toe. Roer dit er goed doorheen totdat het opgelost is. Let op: niet laten koken!
– Laat het citroensap afkoelen en spatel het door het roomkaasmengsel.
– Pak de springvorm uit de koelkast en verdeel het roomkaasmengsel over de bodem. Zet het geheel weer terug in de koelkast en laat het zo’n drie uur opstijven.
Toplaag van cranberrysaus:
– Doe de sinaasappelsap samen met de cranberries in een pannetje en breng het geheel rustig aan de kook. Let op! De cranberries kunnen uit elkaar barsten, dus houd voor de zekerheid een deksel op de pan.
– Zijn de cranberries zacht? Haal de pan dan van het vuur en roer de gelatinepoeder en de honing er goed doorheen.
– Roer het geheel regelmatig door tot het is afgekoeld tot lauwwarm. Meng de bosbessen er met grove spatelslagen doorheen en schenk de cranberrysaus over de cheeselaag.
– Zet de taart in de koelkast en laat het nog twee uur afkoelen en opstijven.
Het eindresultaat: