Wat is een buddha bowl?
Een buddha bowl is vergelijkbaar met de pokébowl, met als verschil dat een pokébowl vis en/of vlees bevat en een buddha bowl doorgaans niet. Verder is een gezonde buddha bowl vaak glutenvrij, lactosevrij en suikervrij. Een buddha bowl wordt, het woord zegt het al, in een kommetje geserveerd met als basis meestal quinoa. Dit wordt vervolgens aangevuld met allerlei lekkere hartige en gezonde ingrediënten. Je kunt er eigenlijk alle kanten mee op en dat maakt het een fijn gerecht om de restjes uit je koelkast in te verwerken. Een buddha bowl is vaak super gezond en lekker als lunch of diner en daarbij ook makkelijk te eten op de bank bij je favoriete serie of film!
Wat zit er in een buddha bowl?
Nu wordt het leuk, namelijk: wat jij lekker vindt! Een kleine opsomming van wat er zoal in buddha bowls verwerkt kan worden:
- Mango
- Avocado
- Komkommer
- (Snoep)tomaatjes
- Paprika
- Broccoliroosjes
- Zoete aardappel
- Kikkererwten en andere peulvruchten
- Spinazie
- Rode kool
- Bieten
- Radijsjes
- Verschillende slasoorten
- Noten, pitten en/of zaden
- Tofu
- Pompoenblokjes
En zo kan ik nog wel even doorgaan…
Ingrediënten van mijn favoriete buddha bowl!
Ik heb een recept voor een gezonde buddha bowl gemaakt: glutenvrij, lactosevrij en suikervrij!
Ingrediënten voor 2 personen:
100 gr quinoa, ongekookt gewogen, daarna gekookt en afgekoeld
1 hand veldsla
2 kleine of 1 grote bataat, in plakken
1 mango, in repen gesneden
12 falafelballetjes (Jumbo huismerk is gluten- en lactosevrij)
1 grote biet, geschild en gekookt, gesneden in smalle reepjes
1 avocado, in plakken gesneden
sesamzaadjes
Himalaya zout, naar smaak
En hoe maak ik de buddha bowl?
Er zijn weinig recepten zo simpel als die van de buddha bowl.
– Verwarm de oven op 180 graden. Verdeel de plakken bataat over een bakplaat en bak deze 20 minuten in de oven. Doe in de laatste 10 minuten ook de falafelballetjes er bij, zodat deze ook goed verwarmd worden.
– Zet voor twee personen de ruime kommen naast elkaar en verdeel de gekookte en afgekoelde quinoa over de kommen.
– Verdeel vervolgens de veldsla over de twee kommen, en daarna de mango, avocado en de bietenreepjes.
– Als de plakjes bataat klaar zijn haal je deze uit de oven en bestrooi deze naar smaak met het zout. Je hoeft de plakjes niet af te laten koelen, dus verdeel ook deze gelijk over de kommen.
– Voeg tot slot de falafel toe en bestrooi, wederom naar smaak, het geheel met sesamzaadjes.
Eet smakelijk!

Meer heerlijke glutenvrije recepten?
Volg dan de pagina op Facebook en blijf op de hoogte!