Een jaar later…

Het is vandaag zaterdag, de herfstvakantie is begonnen. Waarschijnlijk is het voor velen van jullie een doodnormale zaterdag. Maar niet voor mij.

Een jaar geleden bedacht ik mij op de eerste zaterdag van de herfstvakantie dat het niet goed voor mij kon zijn wat ik allemaal at. Gluten- en lactosevrij, dat was het wel. Maar wat al die ingrediënten op de verpakkingen verder betekende? Ik had geen flauw idee! Het was tijd om mijn gezonde verstand te gebruiken. Wil ik gezond zijn en mijn lijf op een goede manier laten functioneren? Dan zal ik er goed voor moeten zorgen. Geen ruimte meer voor pakjes en zakjes, maar verse producten met voedende eigenschappen.

En ja, toen ik dat eenmaal bedacht en besloten had moest er iets gaan gebeuren. “Waar moet ik beginnen?”, dacht ik ineens. De keuken leek mij het meest logisch. Ik heb al mijn keukenkastjes leeg gemaakt en alleen de ‘paleo-proof’ producten terug gezet. Uitruimen en ordenen dus. Toen die klus eenmaal geklaard was, was ik al erg trots op mijzelf. Ineens waren de kastjes overzichtelijk en alle overbodige meuk lag in de container. Maar toen kwamen de boodschappen… Waar moet ik heen? Wat ga ik nu eten komende dagen? Alleen maar groente: dat komt toch je neus uit? Wat speurwerk op internet leverde mij een hoop antwoorden. Eigenlijk kun je zoveel kanten op met paleo!

De rest is geschiedenis. Ik onderzocht, probeerde recepten uit, er ontstond een blog, een Facebookpagina en uiteindelijk ook deze website.

Het is gaaf om te zien dat de site nog steeds dagelijks door een paar honderd man/vrouw wordt bezocht. Het is een verzamelplaats geworden van recepten en artikelen. Ik plaats nieuwe recepten en artikelen wanneer ik dat de moeite waard vind. Het zou dus goed kunnen dat je soms even niets van mij hoort, zoals afgelopen periode. Via de Facebookpagina is het echter makkelijk om op de hoogte te blijven. Wanneer ik iets nieuws plaats op de site vind je op Facebook direct de link!

De titel van dit berichtje luidt: Een jaar later…
Een jaar later gaat het goed met mij. Afgelopen zomer kostte het mij met al dat heerlijke terrasjesweer moeite om strikt paleo te blijven eten. Ik was de balans even kwijt. Dit vertaalde zich direct naar mijn lijf: meer jeukende bultjes op mijn huid, sneller vermoeid, pijn in mijn buik. Mijn lichaam was wel duidelijk! Door de paleo manier van eten heb ik geleerd naar mijn lijf te luisteren. Ik weet nu hoe ik mij ‘hoor te voelen’, ik heb een soort nulmeting ontwikkeld. Toch blijft het wel eens even zoeken: wat is de grens voor mijn lijf? Soms heb ik gewoon zin in een koekje of een kaaspizza! Op zulke momenten maak ik een afweging: is het mij de buikpijn waard om het gewoon te doen? Of strooi ik enkele kaassliertjes als topping over de pizza en laat ik het daarbij? Of voel ik mij al niet zo lekker en laat ik de kaas dus maar even voor wat het is? Doorgaans kom ik uit op enkele sliertjes of ik laat het gewoon zitten en maak een pizza zonder kaas.

Eerlijkheid naar jezelf en luisteren naar je lichaam zijn dus heel erg belangrijk. Begin je net met paleo of ben je wat afgedwaald en kom je moeilijk terug bij de paleo-principes, probeer deze twee zaken dan goed voor ogen te houden. Die keukenkastjes en boodschappenlijstjes komen dan wel goed.

Ik wil een aantal mensen heel erg bedanken voor het afgelopen jaar.

Mijn ouders, broer en schoonzus: Mijn toppers! Dank jullie wel voor de support op alle mogelijke manieren. Jullie zijn ieder op je eigen manier met gezondheid bezig en ik ben blij dat paleo en deze site daar ook een rol in speelt. Ik ben supertrots op jullie!
Familie: Dank jullie wel voor het begrip en respect voor mijn keuze. Waar mogelijk proberen jullie rekening met mij te houden, wat ik echt enorm waardeer!
Collega’s: Dank jullie wel voor de lieve woorden, de complimentjes over mijn verschijning en het begrip voor mijn ‘anders-dan-standaard’ manier van eten.
Vrienden: Jullie hebben het wel eens zwaar met mijn paleo-keuze, maar desondanks proberen jullie bij etentjes en terrasjes toch rekening met mij te houden. Love you!
Volgers van Facebook en sitebezoekers: Dank jullie wel voor jullie leuke mailtjes en reacties. Het is ontzettend fijn om te merken dat mijn ervaringen, artikelen en recepten anderen ook op weg helpen. Dit werkt voor mij enorm motiverend en inspirerend, echt super!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste artikelen, recepten en handige tips? Meld je dan aan op de Facebookpagina van Paleoleven. Zie je daar!

kus