Tiramisu maar dan paleo-proof!

Pasen komt eraan en dat betekent voor veel families gezelligheid met elkaar. Gezellig ontbijten, paaseieren zoeken, misschien wel brunchen in plaats van ontbijten, een boswandeling, borreltje erbij, met z’n allen aan het paasdiner. Een paasdiner wordt afgesloten met een dessert, en ja hoor: negen van de tien keer is al dit eten niet bepaald paleo. Moet alles dan paleo zijn? Dat is ieders eigen keus, maar helaas ben ik zo’n geval die het al gauw merkt wanneer producten lactose en/of gluten bevatten. Tegelijkertijd vind ik dat niet eens zo erg: het triggert mij namelijk om alert en creatief te blijven in de keuken, zodat feestdagen zoals Pasen voor mij ook een feestje zijn.

Mijn all-time favorite dessert is zonder twijfel tiramisu. Wist je dat ‘tira mi su’ letterlijk ‘trek mij op’ betekent? Vrij vertaald: maak mij blij. Hoe toepasselijk bij de lente, iets waar ik echt heel blij van word. De aankondiging van de zomer en dus zonneschijn, warmte en lekker lang licht!
Helaas is tiramisu uit de winkels niet bepaald paleo-proof. Tijd om zelf iets te regelen, dacht ik zo! Let wel op: zoals het een echt Italiaans gerecht betaamd, zul ook deze tiramisu met veel liefde en geduld moeten maken. Geen last-minute gerecht, maar met een beetje planning een genot om te maken (en om te eten natuurlijk 🙂 ).

Ingrediënten
Voor de cake:
7 eieren
20 gr kokosolie (kamertemperatuur)
100 gr ghee (kamertemperatuur)
2 el kokosbloesemsuiker
2 el citroensap
80 gr amandelmeel
80 gr kokosmeel
40 gr tapiocameel
5 gr baksoda (natriumbicarbonaat)

Voor de ‘room’:
500 ml kokosmelk van Aroy D
200 ml sterke verse koffie
7 el amandellikeur (voor een keertje kan dit best 😉 ) 
4 eigelen
5 el fijngemalen chiazaad

De room:

Maak de room een dag van tevoren klaar. Dan heeft het chiazaad alle kans om er een lekker pudding-achtige substantie van te maken. Let wel op: dit is zo afschuwelijk lekker, dus niet teveel van snoepen anders kom je tekort! (Of maak voor de zekerheid een beetje extra 😉 )

– Meng de kokosmelk, de koffie en de amandellikeur samen met de 4 eigelen en het fijngemalen chiazaad.

– Laat dit geheel een aantal uren opstijven in de koelkast. Af en toe even doorroeren. Ik heb het ruim een nacht laten staan.

De cake:

– Meng het amandelmeel, kokosmeel, tapiocameel, kokosbloesemsuiker, de eieren, de kokosolie en de ghee goed door elkaar. Laat dit staan, terwijl je de oven voorverwarmd op 170 graden.

– Vlak voordat je het beslag in de cakevorm giet meng je de baksoda en het citroensap er doorheen. Op deze manier rijst je cake het beste door de chemie tussen de baksoda en het citroenzuur.

– Bak de cake in ongeveer 30 minuten gaar. Dit verschilt per oven, dus prik na ongeveer 25 minuten met een satéprikker in de cake. Komt deze er weer droog uit? Dan is je cake goed!

– Laat de cake ongeveer 10 minuten afkoelen in de vorm. Daarna kun je ‘m voorzichtig eruit halen en nog een kwartiertje á twintig minuten verder laten afkoelen op een rooster.

– Snijd de cake in plakken van maximaal een centimeter. Laat deze plakken goed afkoelen op een rooster!

Nu kun je aan het bouwen van de tiramisu beginnen!

– Roer de room nog even goed door.

– Beleg de bodem van een ruime schaal met de plakken cake. Deze plakken bedek je met een niet al te dikke laag room. De laag room bedek je weer met cake.

– Zo bouw je verder, eindig met een laagje room bovenop. Zet het geheel nog zo’n twee uur in de koelkast. De room krijgt kans om in de cake te trekken. Op deze manier krijg je een heerlijk stevige toren van room en cake die qua smaak lekker in elkaar is ingetrokken.

– Vlak voor het serveren bestrooi je de tiramisu met cacaopoeder.

Buon appetito!

tiramsu

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *