Italiaanse aubergine taartjes

“Een aubergine, wat moet je er nou mee?” Dat is hoe ik jarenlang dacht over die prachtige groente. In de winkel ziet het er mooi uit, maar eenmaal thuis werd ik er een beetje hopeloos van. Tot vandaag!

In een opwelling kocht ik weer eens zo’n groente-juweeltje. Ik hou van die dieppaarse, bijna zwarte kleur! Maar toen ik thuis kwam bekroop mij weer dat gevoel: “Wat heb ik nou weer in huis gehaald? Relax, denk na Miek!” Ik heb zo’n twee minuten staan turen in de koelkast en vervolgens alle keukenlades en voorraadkasten overhoop gehaald (en dat zijn er aardig wat 😉 ). Het resultaat? Probeer het zelf! Ik zal mijzelf in ieder geval nooit meer af hoeven vragen wat ik met zo’n aubergine aan moet 😉

Voor 2 personen

Ingrediënten:
1 grote aubergine
1/2 bleekselderij, in kleine blokjes
1/2 rode paprika, in kleine blokjes
1 kleine ui, in kleine blokjes
50 gr salami, in kleine blokjes
250 gr passata di pomodoro
2 tl Italiaanse kruiden
Zeezout
1/2 el kokosolie om in te bakken

– Snijd de aubergine in plakken van ongeveer 1 cm.

– Leg deze plakken op een bakplaat met bakpapier of keukenrol. Bestrooi de plakken aubergine ruimschoots met zeezout, aan beide kanten. Laat dit 15 á 25 minuten liggen. Het zout onttrekt vocht uit de aubergine. Dit is een belangrijke stap, anders komt het geheel papperig uit de oven. Zonde! Neem hier dus de tijd voor.

– Verhit de kokosolie in een koekenpan en bak hierin kort de bleekselderij, paprika, ui en salamiblokjes. Voeg vervolgens de passata en de Italiaanse kruiden toe. Even laten pruttelen (minuutje of tien) en klaar!

– Verwarm de oven op 200 graden.

– Dep de plakken aan beide kanten droog. Verhit een grillpan en bak de plakken aan beide kanten ongeveer 7 minuten. Leg de plakken na het bakken op een bakplaat met bakpapier. (Niet op het eerder gebruikte bakpapier, dat is nat.)

– Bedek de plakken volledig met het groentemengsel, er mag best een lekker laagje op.

– Schuif de bakplaat in het midden van de oven, ongeveer een kwartiertje wachten en voilá: een heerlijk Italiaans aubergine taartje is klaar om opgegeten te worden!

Lekker met een salade erbij, of als je alleen woont: eet gewoon lekker alles in je eentje op! Dit is niet iets wat je de volgende dag nog even op kunt warmen, dus waarom niet?!

Tips:
* Mocht je veel saus over hebben, dan kun je deze prima bewaren en de volgende dag bijvoorbeeld eten met ‘spaghetti’ van courgette.
* Liever vegetarisch? Dan laat je de salami gewoon weg!
* Juist een vleesliefhebber? Probeer de saus dan ook eens met gerulde gehakt of kleine chorizo blokjes.

aubergine taartjes

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *