Op 9 februari 2016 verscheen mijn paleo verhaal op de site van Paleo.nl. Voor jullie zet ik ‘m ook hieronder!

“Even voorstellen! Mijn naam is Mieke en ik ben 29 jaar. Mijn leven speelt zich momenteel volledig af in Den Haag. Heel fijn, want in zo’n multiculturele stad is er altijd wel een toko in de buurt. Ik werk op een ZML-school in de buurt van de Haagse Markt, en daar hebben ze echt alles. Erg handig wanneer je de paleo lifestyle volgt!

Als meisje van 8 jaar belandde ik voor het eerst met buikpijnklachten bij de huisarts. “Sorry, gewoon een spastische darm. Niks aan te doen.” En daar gingen we weer…

De buikpijn kwam regelmatig terug, maar op den duur wen je eraan. Tot mijn 19e. Ik ging op kamers wonen, maar dit verliep niet heel gemakkelijk. Daarnaast zat ik in mijn propedeuse jaar, welke ik hoe dan ook in één jaar moest halen van mijzelf. Een hoop stress was het gevolg en ja hoor: buikpijn en hevige obstipatie.

Maar ik moest door, het zou me toch niet gebeuren dat ik de Pabo niet binnen vier jaar zou afsluiten. Zo ben ik maar door- en doorgegaan, zonder naar mijn lichaam te luisteren. Totdat mijn vader in mei 2013 darmkanker kreeg. Ik schrok me wild. Mijn broer en ik moesten ook gelijk voor onderzoek komen, volgens de arts was het namelijk deels genetisch bepaald.

Ik werd vanwege mijn langdurige darmklachten aangemerkt als darmkanker-risicopersoon en kreeg de ‘diagnose’ PDS. De arts drukte mij op het hart actie te ondernemen en zo belandde ik bij een MDL arts. Via deze arts ben ik begonnen met het FoDMaP dieet, om uit te zoeken waar mijn lijf nou zo hevig op reageert.

Hier kwamen gluten en lactose direct uit naar voren, maar ook bepaalde suikers en sommige fruit/groente zoals avocado en appels. Toen het FoDMaP dieet afgerond was merkte ik dat ik eenzijdig ging eten. Want van dat eten wist ik dat ik ‘veilig’ zat, ondanks dat het vaak barstte van de E-nummers. Toch zat het mij niet lekker en ben ik gaan zoeken naar recepten welke voldeden aan mijn eisen. Het viel me op dat ik vaak bij paleo uit kwam.

Uiteindelijk heb ik in oktober 2015 van de ene op de andere dag het roer omgegooid: alle ‘troep’ uit mijn keuken, een aantal recepten uitgezocht welke ik zou gaan maken en hop! Naar de supermarkt! 

De eerste 3 dagen gingen geweldig, “eitje!” dacht ik nog… Daarna ben ik een week lang bijzonder beroerd geweest, ik kon geen stap verzetten. Ik was slap, duizelig, koorts, heel vergeetachtig, misselijk en getrouwd met het toilet. Zelfs mijn menstruatie raakte van het padje af. Gelukkig kwam ook hier weer mijn sterke wil om de hoek kijken: dit moest en zou mij lukken! Na vier weken was ik weer in staat na mijn werk naar de sportschool te gaan en kon ik rustig aan opnieuw gaan opbouwen.

Inmiddels zijn we drie maanden verder. Het lijkt al veel langer, het paleo leven zit helemaal ingebakken.

Ik eet 95/5 paleo, zonder ook maar enige moeite. Ik voel me veel fitter, sta positiever in het leven, mijn huid is weer netjes i.p.v. armen en gezicht vol jeukende bultjes en ik ben 8 kilo lichter zonder het gevoel dat ik daar keihard voor heb moeten werken.

Ik vind het heerlijk om te koken en leef mij daar ook helemaal in uit. Mijn geslaagde probeersels sla ik op op mijn blog (www.paleo-leven.blogspot.nl) zodat ik overal waar ik ben de gerechten kan maken. Mijn blog zie ik als mijn openbare paleo-dagboek. Zo plaats ik bijvoorbeeld ook mijn trainingsschema’s voor als ik thuis ga sporten.

Het is fijn positieve reacties te krijgen. Dit stimuleert om door te gaan en verder te ontdekken. Het is nog veel toffer als ik mensen weet te motiveren ook eens paleo te gaan proberen.

Het is weleens jammer dat ik niet ‘gewoon’ mee kan eten bij bijvoorbeeld feestjes, maar ik weet waar ik het voor doe en inmiddels is paleo voor mij ook heel gewoon!”

mieke