Keuken essential 3: citroensap

De citroen is een echt gezondheidsbommetje.

Het levert bij veel mensen een positieve bijdrage aan de spijsvertering. Citroen bevat namelijk stoffen die helpen ontgiften, waardoor andere voedingsstoffen weer beter opgenomen kunnen worden. Daarnaast is het een booster voor de galproductie. Gal zorgt voor afvoer van gifstoffen en een verhoogde spijsvertering. Citroensap is ook nog eens vochtafdrijvend en ook dit zorgt voor een versnelde afvoer van gifstoffen. Je vroeg je zeker al af waarom je steeds naar de wc moest? 😉 Dit is voor veel mensen de reden om de dag te starten met een glas warm water met daarin citroensap. Het helpt je van je opgeblazen gevoel af te komen.

Naast het feit dat het vooral een goeie is voor de spijsvertering heeft citroen nog een aantal mooie effecten op de gezondheid. Wist je dat:

  • Citroen een vitamine C bom is? Goed voor het immuunsysteem en centrale zenuwstelsel.
  • Citroensap rijk is aan kalium? Het lichaam gebruikt dit o.a. voor onderhoudswerkzaamheden aan de zenuwen en hersenen.
  • Vitamine C ook een belangrijk onderdeel is bij de aanmaak van collageen? Collageen zorgt voor zo’n mooi strak huidje, weet je nog? 😉
  • Citroensap ontstekingen afremt en veel soorten bacteriën onschadelijk weet te maken?
  • Citroensap erg effectief is bij tandvleesontsteking?

Citroen kent een hoop gezondheidsvoordelen, maar ook zeker één groot nadeel: je tanden zijn iets minder gek op citroenzuur! Mocht je het dus verwerken in zo’n glas warm water in de ochtend of in je smoothie, drink het dan altijd met een rietje.

Zelf gebruikte ik citroensap maar weinig. Waarom? Iedere ochtend een citroen uitpersen en de pers schoonmaken kostte me teveel tijd. Inmiddels heb ik daar een trucje op bedacht.

Pers 5 citroenen uit en vang het sap op in een kannetje met een schenktuit. In de supermarkt kun je ijsblokzakjes kopen: niet duur en superhandig! Vul zo’n ijsblokzakje met het citroensap, leg bovenin de zak een mooie knoop, leg de zak in de vriezer en voilá: wanneer je citroensap nodig hebt, pak je gewoon een blokje. Makkelijk toch?

Als je Paleoleven op Facebook hebt, had je vast allang gelezen dat het ook handig is om citroensap te verwerken in een smoothie waar fruit in zit wat bruin kan worden. Door de citroensap blijft het lekker fris van kleur en smaak. Handig als je je smoothie mee neemt naar je werk/school!

citroensap

 

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.